Hoe werken insteeksloten

maatvoering-binnendeurslot-insteekslot-pc55-dagschoot-cilinder-wit

Eigenlijk verklapt de naam van dit slot al een hele boel. Het is een slot die in de deur wordt gestoken vanaf de zijkant. Een insteekslot wordt in een speciaal uitgevreesd gat in de deur geplaatst en in dit slot wordt een cilinderslot geplaatst om de deur ook daadwerkelijk op slot te laten gaan. Alles wat je wil weten over insteeksloten wordt in deze blog beschreven.

Voordelen insteeksloten

Omdat insteeksloten in een uitgefreesde uitsparring in de deur worden geplaatst zijn de sloten niet te zien vanaf de buitenkant. Om deze reden is alleen het deurbeslag op de deur te zien en dat is erg makkelijk te vervangen in een stijl naar eigen wens.

Wanneer een insteekslot op een binnendeur wordt geplaatst is het alleen nodig om een gat voor de deurkruk in de deur te maken aan de voor en achterkant. Wanneer insteeksloten op een buitendeur geplaatst worden is het ook nodig om een gat in te frezen voor een cilinderslot.

Soorten insteeksloten

Er zijn verschillende soorten insteeksloten: voor binnendeuren, buitendeuren en wc-badkamer deuren. De meeste insteeksloten voor binnendeuren zijn niet voorzien van nachtschoot. Dit betekent dat de deur niet op slot gezet kan worden. Dit is ook voor de meeste binnendeuren niet nodig. Voor binnendeuren die toch op slot gezet dienen te worden maar niet met een cilinderslot zijn klaviersloten erg geschikt. Een klavierslot is bijvoorbeeld handig voor kastdeuren of deuren van een berging.

Voor buitendeuren zijn cilinderslot insteeksloten nodig, in deze insteeksloten een opening voor een cilinderslot en een nachtschoot. Een cilinderslot gaat dus in een insteekslot en door dit cilinderslot kan het nachtschoot op slot gezet worden.

Dan zijn er ook nog insteeksloten met een nachtschoot maar die zonder sleutel op slot gezet kunnen worden, de wc-badkamer insteeksloten. Deze insteeksloten hebben twee ingangen, één voor de deurkruk en één voor het slot (en het bezet plaatje).