De beste metaalboor kopen: enkele handige tips

Wilt u in metaal gaan boren en gaat u daarvoor een metaalboor kopen? Dan is het belangrijk dat u niet zomaar een keuze maakt. Er zijn namelijk allerlei soorten metaalboren en deze zijn geschikt voor het boren in verschillende situaties en –materialen. Als u naar de bouwmarkt gaat of u kijkt bij een webwinkel, dan zal u zien dat er een groot aantal metaalboren te koop zijn en dat in verschillende prijsklassen. Stel uzelf daarom de onderstaande drie vragen, dan kunt u ongetwijfeld een goede metaalboor vinden voor uw omstandigheden.

Voor welk metaal wilt u een metaalboor kopen?

Eén van de belangrijkste vragen die u zichzelf stelt is het materiaal waarin u wilt gaan boren. Er zijn HSS-R en HSS-G (ook wel HSS-S) metaalboren. HSS-R boren worden gevormd als het metaal nog warm is en de vorm wordt ingedrukt. Hierdoor zijn ze goedkoper en ook iets minder sterk. Gaat u boren in dunne platen van ijzer, aluminium of staal, in kunststof of lood, dan is deze boor hier prima voor te gebruiken. Bent u van plan om in dikkere platen van aluminium, ijzer of staal te gaan boren, of wilt u de metaalboor kopen voor het boren in inox of RVS, dan heeft u hier een duurdere HSS-G boor voor nodig. Deze worden in vorm geslepen als de boor volledig is afgekoeld en zijn daardoor sterker en nauwkeuriger.

Heeft u speciale wensen?

U kunt ook een speciale metaalboor kopen, bijvoorbeeld als u op hogere snelheden wilt kunnen boren of als u een bijzonder hard materiaal wilt gebruiken. Er zijn naast de standaard HSS-R en HSS-G boren namelijk ook HSS-Co boren en HSS-TiN boren. Een HSS-Co boor is gemaakt van High Speed Staal waar een beetje Cobalt aan is toegevoegd. Hierdoor kan deze boor nog harder metaal aan en zijn ze nog sterker. Ze blijven langer scherp, ook als u de boor veel gebruikt en zijn bijzonder geschikt voor het boren in RVS. De RSS-TiN boor heeft een coating van titanium nitride. U herkent deze boor aan de gouden kleur. Deze coating beschermt het snelstaal en houdt de boor scherp en koel. Wilt u een metaalboor kopen waarmee u op hoge snelheden kunt boren, dan is deze optie ideaal voor u.

Hoe vaak wilt u de metaalboor gebruiken?

Een laatste vraag die u zichzelf stelt is hoe vaak u van plan bent in metaal te gaan boren. U kunt namelijk een dure metaalboor kopen, maar als u deze maar één keer gebruikt, dan is dat een beetje zonde van het geld. Wilt u echter regelmatig in metaal gaan boren, welk metaal dan ook, dan is het beter om een duurdere HSS-G, HSS-Co of HSS-TiN boor te kopen, omdat deze langer meegaan en breder inzetbaar zijn. Gaat u een metaalboor kopen en hebt u hulp nodig? Vraag dan altijd een medewerker in de bouwmarkt of een specialist van de webwinkel om raad. Kiest u de verkeerde boor, dan kunt u het materiaal waarin u boort beschadigen, zowel als de boor zelf.