De voordelen van betonblokken

Van ultralicht tot compact, betonblokken helpen op lange termijn de hoogste niveaus van energie-efficiëntie van weefsels te bereiken. Hun kenmerken zijn onder meer:

  • Brand- en overstromingsbestendigheid
  • Goede akoestische prestaties door massa en dempende eigenschappen
  • Een thermische massa die van nature de temperatuur koel houdt in de zomer en warm in de winter
  • Kost efficiëntie; minimale behoefte aan doorlopend onderhoud
  • Weerstand tegen valutaschommelingen doordat betonblokken lokaal in worden vervaardigd

Wist je dat betonplaatmallen al tientallen jaren één van de meest gebruikte toepassingen is, als weg- en bodemverharding in Nederland en Duitsland? Huizen met betonblokken komen vrij vaak voor in gebieden waar het hele jaar door veel neerslag valt. Het materiaal trekt geen schimmel of meeldauw aan zoals een houten frame dat doet wanneer het langere tijd nat blijft, waardoor er na verloop van tijd minder kans is op structurele schade.

Dit voordeel betekent ook dat een huis van betonblokken bestand is tegen het ongedierte dat een structuur kan beïnvloeden die constant aan vocht wordt blootgesteld. Door het bouwmateriaal heb je minder last van termieten en knaagdieren die door de muren komen.

Huizen van betonblokken zijn bestand tegen harde wind

Huizen gemaakt van een betonblock zijn handig in gebieden die gevoelig zijn voor harde wind. Het zorgt voor een natuurlijke weerstand tegen de windsnelheden die doorwaaien tijdens orkanen of tropische stormen. Sommige constructies gemaakt met dit materiaal zijn bestand tegen snelheden van meer dan 200 mijl per uur. Als de eigenaren de structuur in de loop van de jaren op de juiste manier onderhouden, heeft de structuur het potentieel om zonder veel moeite eeuwenlang mee te gaan.

Het biedt een natuurlijk niveau van brandwerendheid

Als je ooit de nasleep van een verwoestende brand hebt meegemaakt waarbij één huis alleen in de as van anderen staat, dan is de kans groot dat het is gebouwd met betonblokken. Hoewel de houten componenten van de constructie, zoals het dak, tijdens een brand zullen ontbranden, zullen de muren alleen maar schroeien. Dat komt omdat cement op zichzelf niet brandbaar is.