Een douchecabine plaatsen doe je zo

Een nieuwe douchecabine plaatsen in je badkamer is helemaal niet zo heel ingewikkeld. Of je nu een cabine hebt met een afmeting van 90×90 cm of een halfronde cabine hebt, door de juiste stappen te doorlopen wordt het plaatsen van de cabine een fluitje van een cent. Mensen zeggen wel eens; ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ maar dat is bij het plaatsen van een cabine in je badkamer ook zeker het geval. Alles begint namelijk met de juiste voorbereiding. Door onvoorbereid te werk te gaan ontstaat er mogelijk schade aan de cabine, of het kost je een hoop ergernis en frustratie. En dat is nu net niet de bedoeling. Je wilt immers het liefst zo snel mogelijk van je nieuwe cabine kunnen genieten. 

Zorg voor de juiste middelen en materialen 

Een douchecabine plaatsen gaat niet zonder het gebruik van de juiste middelen en materialen. Naast de materialen die bij de cabine zitten, heb je zelf ook een aantal middelen nodig. Zo heb je schroeven en pluggen nodig om de cabine vast te zetten. Een waterpas om de douchecabine waterpas te zetten. Een schroefmachine om de schroeven vast te kunnen zetten. Een boormachine om gaten in de wanden van je badkamer te boren en siliconenkit om de cabine af te kitten. Door de cabine na het plaatsen af te kitten met siliconenkit zorg je ervoor dat de cabine waterdicht is. Siliconenkit is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is aan te raden om altijd te kiezen voor een kleur die overeenkomt met de kleur van de tegels in je badkamer. 

Hoe wordt de douchecabine geplaatst?

Nu je weet welke middelen en materialen je nodig hebt om een douchecabine te plaatsen, is het belangrijk om te kijken hoe de cabine geplaatst moet worden. Komt de cabine op een douchebak te staan of komt de cabine rechtstreeks op de tegelvloer te staan? Dit is belangrijk om te weten omdat je aan de hand hiervan je werkwijze kunt bepalen. Wanneer een cabine namelijk op de grond geplaatst moet worden, zal je de gaten lager moeten boren dan wanneer de cabine op een douchebak geplaatst wordt. Het plaatsen van een douchecabine op een douchebak is vaak net iets eenvoudiger dan het plaatsen van zo’n cabine op de tegelvloer. Je kunt namelijk het onderstel van de cabine rechtstreeks aan de douchebak monteren, zodat je vanuit hier verder kunt met de rest van de cabine. Soms kan dit ook rechtstreeks op de tegelvloer gedaan worden. Echter is dit wel afhankelijk van het soort cabine. 

Zo ga je te werk

Nadat je hebt bepaald hoe de douchebak geplaatst moet worden, kun je aan de slag. Je begint met het boren van de gaten. Let er hierbij wel op dat je indien mogelijk in de voegen boort, en nooit met een klopboor rechtstreeks in de tegels boort. Door dit te doen kunnen namelijk de tegels beschadigen of breken. Wil je voorkomen dat de boor wegglijdt van de plaats waar je wilt gaan boren? Plak dan een stukje tape op dit punt. Nu je de gaten hebt geboord kun je de pluggen in deze gaten stoppen en vervolgens de douchecabine vastschroeven. Hoe je dit precies doet, staat beschreven in de gebruiksaanwijzing van de cabine zelf. Dit is namelijk niet voor ieder soort cabine hetzelfde. Tot slot kun je de cabine afkitten en afstrijken met een sopje. Pas als de kit helemaal droog is, kun je de cabine in gebruik nemen. Het monteren van een cabine in je badkamer is dus helemaal niet zo ingewikkeld. En door dit zelf te doen kun je heel wat kosten besparen.