Hoe je zelf kunt klussen in huis

We weten het allemaal dat in eenieder van ons een kleine doe-het-zelver schuilt. Soms wil je heel graag de kleine dingen in huis zelf doen. Denk maar bijvoorbeeld aan het vervangen van de kraan of de douche. Of het schoonmaken van de cv-ketel. Soms kan het ook zo zijn dat je de kleine dingen zelf wilt doen, om te besparen. Hier vind je enkele tips waarop je moet letten, wanneer je zelf in huis wilt klussen.

1. Bepaal eerst wat je wilt klussen

Ga eerst voor jezelf na wat je zelf wilt doen. Bekijk genoeg video’s en beslis of je het wel of niet gaat kunnen. Vergeet niet om te kijken welke gereedschappen je nodig hebt en of je het budget hebt om die aan te schaffen. Een kraan vervangen is geen moeilijke klus en daarvoor kun je veel video’s vinden op YouTube.

2. Let op de veiligheid

Ongevallen kun je niet vermijden, wanneer je bezig bent met klussen. Zelf aan het werk kun zich ongevallen voordoen. Wanneer je klust werk je met verschillende apparaten en tussen veel rommel en stof. Als je tussen veel bedrading moet lopen kun je struikelen en als er stof in je ogen terecht komt kun je je ogen beschadigen. Wanneer je zelf klust moet je niet alleen nagaan welke gereedschappen je nodig hebt, maar ook welke veiligheidsmaterialen je nodig hebt. Koop handschoenen, veiligheidsbrillen, mondkapjes en werkkleding. Veiligheid tijdens het klussen staat op de eerste plaats. 

3. Koop de juiste gereedschappen

Het hebben van de juiste tools kan het verschil betekenen tussen een snel project en een complete puinhoop. Gelukkig heb je niet veel nodig om kleine doe-het-zelf projecten zelf af te handelen en wat je nodig hebt is vrij goedkoop (zeker minder duur dan het inhuren van een loodgieter). Wanneer je tips en hulp nodig hebt kun je alle vragen stellen aan de winkelier. Zij weten precies welke boren je nodig hebt voor welke klus en welke schroevendraaiers de beste zijn voor jouw project.

4. Maak de hoofdkraan dicht

Dit is een vrij voor de hand liggende, maar het is de moeite waard om het opnieuw te bekijken. Voordat je iets doet, ook al is het maar een kleine klus en je doet niets met de leidingen, moet je het water altijd afsluiten. De kraan bevindt zich meestal onder de gootsteen, maar als dit niet het geval is, moet je uitzoeken waar het in huis is. Er is altijd de kans dat je een fout maakt en als dat gebeurt, wil je niet dat er overal water uit lekt. Soms kan het voorkomen dat je toch de hulp nodig hebt van een professionele vakman. Aarzel niet om een vakman in te schakelen en schaam je niet om te vertellen dat jij de klus zelf zou doen, maar helaas.

5. Vraag of je een vergunning nodig hebt

Voor kleine en eenvoudige klussen in en rondom het huis heb je eigenlijk geen vergunning nodig van de gemeente. Een vergunning heb je nodig wanneer je gaat verbouwen of het huis gaat uitbreiden. Wanneer je twijfelt kun je altijd aan jouw gemeente vragen wat de regels zijn. Maar bescherm jezelf altijd, want je kunt hoge boetes krijgen, wanneer je tegen de regels werkt.