Houtpellets kopen: alles wat je moet weten

Als je op zoek bent naar een duurzame en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen, dan is het kopen van houtpellets wellicht iets voor jou. Houtpellets zijn samengeperste houtkorrels die worden gebruikt als brandstof voor pelletkachels en -ketels. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van houtpellets.

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn gemaakt van resthout uit de houtindustrie, zoals zaagsel en houtsnippers. Het resthout wordt samengeperst tot kleine korrels met een diameter van ongeveer 6 millimeter en een lengte van 10 tot 30 millimeter. De houtpellets worden vervolgens verpakt en verkocht als brandstof voor pelletkachels en -ketels.

Waarom houtpellets kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor houtpellets als brandstof. Ten eerste zijn houtpellets een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Het gebruik van houtpellets als brandstof leidt tot minder CO2-uitstoot dan het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Bovendien worden houtpellets gemaakt van resthout uit de houtindustrie, waardoor er minder afval ontstaat.

Een ander voordeel van houtpellets is dat ze gemakkelijk op te slaan en te vervoeren zijn. De pellets worden geleverd in handige zakken of in bulk en kunnen gemakkelijk worden opgeslagen in een droge ruimte. Ook het vervoer van houtpellets is relatief eenvoudig, omdat de pellets weinig ruimte innemen en daardoor efficiënt kunnen worden vervoerd.

Tot slot zijn houtpellets vaak goedkoper dan traditionele brandstoffen zoals gas en olie. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening.

Waar moet je op letten bij het kopen van houtpellets?

Als je overweegt om houtpellets te kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor houtpellets van goede kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor pellets met een keurmerk zoals het ENplus A1-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de pellets aan strenge kwaliteitseisen voldoen en dat ze zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd hout.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de prijs van de pellets. De prijs van houtpellets kan sterk verschillen per leverancier, dus het loont de moeite om verschillende aanbieders te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de prijs per zak of per ton, maar ook op eventuele bijkomende kosten zoals bezorgkosten.

Ook de leveringsvoorwaarden zijn belangrijk om in de gaten te houden. Zo kan het zijn dat de leverancier alleen op bepaalde dagen levert of dat er een minimumhoeveelheid moet worden afgenomen. Zorg er dus voor dat je de leveringsvoorwaarden goed doorneemt voordat je houtpellets bestelt.

Hoeveel houtpellets heb je nodig?

Hoeveel houtpellets je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de te verwarmen ruimte en de isolatie van het huis. Over het algemeen geldt dat een goed geïsoleerd huis minder pellets nodig heeft dan een slecht geïsoleerd huis.

Een gemiddelde pelletkachel heeft een vermogen van ongeveer 8 kilowatt en verbruikt per uur ongeveer 1 tot 2 kilogram houtpellets. Bij intensief gebruik kan een pelletkachel dus al snel enkele zakken pellets per week verbruiken.

Als je een pelletketel hebt, dan verbruik je over het algemeen meer pellets dan bij een pelletkachel. Een pelletketel is namelijk ontworpen om het hele huis te verwarmen en niet alleen een enkele ruimte. Het verbruik van een pelletketel hangt af van de grootte van het huis, het aantal radiatoren en de gewenste temperatuur.

Meer informatie over Pellets? Neem hier een kijkje. 

FAQs:

Zijn houtpellets duurzaam?

  1. Ja, houtpellets zijn een duurzame keuze omdat ze gemaakt worden van resthout uit de houtindustrie en omdat ze minder CO2-uitstoot veroorzaken dan fossiele brandstoffen.

Kan ik houtpellets gebruiken in een gewone kachel of open haard?

  1. Nee, houtpellets zijn speciaal ontworpen voor gebruik in pelletkachels en -ketels. Gebruik van houtpellets in een gewone kachel of open haard kan leiden tot schade aan het toestel.

Is het veilig om houtpellets te gebruiken?

  1. Ja, houtpellets zijn veilig om te gebruiken mits je de instructies van de fabrikant opvolgt en het toestel goed onderhoudt.

Waar kan ik houtpellets kopen?

  1. Houtpellets zijn verkrijgbaar bij verschillende leveranciers, zowel online als offline. Let daarbij wel op de kwaliteit en prijs van de pellets.

Moet ik mijn pelletkachel laten installeren door een professional?

  1. Ja, het is aan te raden om je pelletkachel te laten installeren door een professionele installateur. Zo ben je er zeker van dat het toestel veilig en correct wordt geïnstalleerd.