Licht aan! Over de juiste hal verlichting

De hal verlichting is ongetwijfeld het stiefkind in de opstelvragen . Hoe vaak wordt de gemakkelijkste en snelst mogelijke oplossing gekozen en de naakte lamp in de fitting geschroefd klaar? Dit is correct bij het betrekken van een nieuw appartement of huis, maar uiterlijk wanneer alle dozen zijn uitgepakt en de badkamer ook het definitieve verlichtingsconcept heeft ontvangen, moet u zich wenden tot de ingang.

Waarom is hal verlichting zo belangrijk?

De entree van een appartement of huis is praktisch het visitekaartje van de bewoners . Hier ontstaat de eerste indruk voor de gasten – en wie wil niet dat hun gasten zich welkom voelen? De juiste hal verlichting kan een uitnodigende sfeer creëren.

Maar er is een tweede aspect dat een belangrijke rol speelt. Hallen of gangen hebben vaak geen ramen. Bij slecht zicht kan het snel gebeuren dat je tegen meubels aanloopt of vast komt te zitten in de garderobe. In het ergste geval bestaat het risico op vallen of andere ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden door goede verlichting en zichtbaarheid.

creëer licht

Als de hal geen ramen heeft, is een goede verlichting essentieel, daarom moet de kamerverlichting de hele hal gelijkmatig verlichten. Is de hal smal en krap? Dan is een enkele armatuur met naar beneden gericht licht wellicht niet voldoende. Indirecte hal verlichting is een goed alternatief om de ruimte gelijkmatig te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld met lichtstrips of met meerdere wandlampen.

sfeer creëren

Het eerste dat u moet controleren, is welke meubels en stoffering er in de gang zijn: zijn het ladekasten of planken voor opbergruimte, een garderobe en een spiegel of is er zelfs ruimte voor een groter decoratief stuk? Voor deze objecten is het raadzaam om extra zoneverlichting in te stellen. De snelle outfitcontrole voordat je het huis verlaat of het zoeken naar de sleutel in de ladekast is veel handiger bij goed licht. Met gericht licht , dat naast het kamerlicht werkt, kunnen objecten specifiek worden benadrukt.