Sedumdak

Het sedum dak kan zelfs een zeer ver project lijken, iets waar een hoge investering professional en een speciale architectuur van het pand mee gemoeid is. Maar zo werkt het niet. Het is mogelijk het zogenaamde groene dak aan te leggen en toegang te krijgen tot de voordelen van een groene constructie, ontworpen voor een beter gebruik van de cyclus van de natuur zelf, zoals zon en regen.

Hoe werkt het sedum dak?

Het sedum dak bestaat in principe uit 7 verschillende lagen om zijn structuur samen te stellen. Elke laag heeft een functie en resulteert in de synergie van de opvang van regenwater en de warmte van de zon in het systeem als geheel, waardoor het leven van de aarde en van de planten in stand wordt gehouden.

Het project gebruikt het dak zelf als basis, of tegel, om de volgende lagen aan te brengen. Om te beginnen wordt een waterdicht membraan gelegd, zodat het hele dak gebied beschermd is tegen vocht. In de volgende stap wordt een barrière aangebracht tegen de planten wortels, die van nature groeien.

Boven de opsluitplaat is het de beurt aan de waterafvoerende laag. Bovenop het doorlaatbare weefsel kan de grond worden geplaatst, die het regenwater zal absorberen dat op de eerste laag valt. Het klinkt eenvoudig, maar elk detail is gepland voor een efficiënt en mooi resultaat.

Onderhoud en verzorging

Er kan worden gesteld dat het onderhoud niet zoveel tijd vergt als bij een conventioneel dak. Naast het onderhoud zelf, dat van fundamenteel belang is om het interne gedeelte van het huis te beschermen, moet het gewone dak van tijd tot tijd worden schoongemaakt en zelfs vervangen. In het geval van het groendak is het onderhoud veel eenvoudiger.

Het project van het groendak impliceert de zorg met de planten, aangezien met zon en regen zij moeten groeien. Bovendien worden de andere materialen niet rechtstreeks blootgesteld aan het klimaat en werden ze geproduceerd met het oog op een grotere duurzaamheid. Hoe dan ook, de plaats waar het groendak zal worden aangelegd, moet gemakkelijk toegankelijk zijn.

Kan elk huis een groen dak hebben?

Er zijn enkele punten die in acht moeten worden genomen, zodat het project efficiënt wordt uitgevoerd. Het is noodzakelijk de weerstand van de dakconstructie te analyseren, evenals de waterdichting met wortelwerend membraan, de garantie van waterreservoir voor de planten en de gemakkelijke toegang tot het terrein.