Wat zijn pvc tegels en waarom zijn ze zo populair?

pvc tegels

Er zijn tegenwoordig wel honderden soorten vloeren om uit te kiezen. Dat is prettig, maar maakt de keuze niet bepaald makkelijker. Want je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van pvc tegels, alleen wat is dat nu precies voor vloer? En waarom kiezen zoveel mensen ervoor tegenwoordig? Dat en meer ontdek je hier.

Over de pvc vloer

Een pvc vloer is gemaakt van pvc tegels. Die afkorting staat voor een bepaald materiaal. Pvc betekent namelijk polyvinylchloride. Het is een veel toegepaste thermoplast welke ontstaat na een polymerisatie van vinyl. Vinyl vloeren zijn dan ook vaak pvc tegels. Het ene materiaal is vrijwel hetzelfde als het andere, maar de termen worden ook wel eens gebruikt om andere soorten vloeren aan te duiden. Toch is het in feite gewoon hetzelfde materiaal, dat simpelweg op allerlei verschillende manieren wordt bewerkt. 

pvc tegels

Tegels op de vloer

Pvc tegels zijn dus tegels gemaakt van pvc. Ze zijn echter niet te vergelijken met bijvoorbeeld tegels van natuursteen. Deze tegels zijn gemaakt om naadloos op elkaar aan te sluiten zonder dat het zichtbaar is dat er tegels liggen. Dat heeft met name te maken met de meest voorkomende toepassing van dit type materiaal, namelijk het namaken van ander materiaal. Wist je dat pvc heel gemakkelijk te bewerken is? En hoe beter je een materiaal kunt bewerken, hoe groter de mogelijkheden.

Pvc is net als hout

Hout is prachtig op de vloer, maar ook duur. Bovendien heeft het meer onderhoud nodig en is het lastiger te leggen dan pvc. Daarom kiezen steeds meer mensen voor dit alternatief op hout. Vroeger werken al pvc tegels met houtlook gemaakt maar echt overtuigend waren ze niet. Dat is inmiddels wel anders! Er zijn pvc vloeren die zo goed zijn gemaakt dat ze amper van echt hout te onderscheiden zijn, en al helemaal niet als de ruimte is ingericht. Hetzelfde geldt trouwens voor pvc met betonlook. Niet van echt te onderscheiden!