Welke soorten schuim zijn er?

Schuim is een veelzijdig, betaalbaar en lichtgewicht materiaal. Het is ook zacht en flexibel. De reden daarvoor is dat schuim is opgebouwd uit verschillende synthetische materialen. Zelfs als je het samendrukt, verkrijgen schuimmaterialen meestal hun normale vorm terug. Er zijn veel soorten schuim die op grote schaal verkrijgbaar zijn in winkels. Voorbeelden van deze schuimen zijn polyetherschuim, PE-schuim, melamineschuim en PVC-schuim. Verschillende soorten schuim zullen verschillende toepassingen hebben voor het gebruik ervan. Sommige schuimsoorten worden gebruikt om schoonmaakartikelen, bedden, opvullingen, ruitenwissers en geluidsabsorptie te maken.

Polyetherschuim

Polyetherschuim is een schuimsoort die zeer zacht, flexibel en veerkrachtig is. Het kan ook zijn dempende eigenschappen voor een lange periode behouden. Daarnaast is polyetherschuim relatief veilig voor het milieu omdat het geen ozonafbrekende stoffen, PBDE-vlamvertragers of zware metalen bevat. Polyetherschuim kan voor veel dingen worden gebruikt, waaronder kussens voor banken, stoelen, matrassen en kussens. Het wordt zelfs gebruikt in bekledingsmaterialen voor meubelstukken.

PE-schuim

PE-schuim is een geëxpandeerd polyethyleenschuim met gesloten cellen dat wordt gebruikt voor thermische en akoestische isolatie. Daarnaast is PE-schuim ook een geweldig geluiddempend materiaal en geweldig voor brandwerendheid en waterabsorptie. Daarom zul je PE-schuim vaak vinden daar waar het wordt gebruikt om verpakkingen te beschermen tegen water, vocht en fysieke invloeden. Je vindt PE-schuim in verpakkingen van producten zoals elektronische apparatuur, brillen en horloges. Voorbeelden van toepassingen die gebruik maken van PE-schuim zijn verpakkingen, demping, tussenvoering en opvulling.

Melamineschuim

Melamineschuim is een technische thermoplastische oplossing die de eigenschappen van polyester, vinyl en polyurethaan combineert. Dit is weer een zeer veelzijdig schuim dat ideaal is voor stoffering, geluidsabsorptie en geluidsreductie. Je vindt dit materiaal vaak voor geluidsabsorberende en -reducerende producten in deuren en gebouwen. Het is een zeer sterk en veerkrachtig schuim dat tegen zaken als zware gewichten, verf en lijm kan. Melamineschuim is eigenlijk perfect voor het maken van knutselwerkjes voor kinderkamers en dergelijke.

PVC-schuim

PVC-schuim is een type schuim dat duurzaam, lichtgewicht, veelzijdig en een niet-ontvlambaar materiaal is. Het is gemaakt van polyvinylchlorideharsen die weekmakers en additieven bevatten. Dit helpt de sterkte, duurzaamheid, scheurweerstand en stijfheid te beheersen. PVC-schuim is een populaire keuze voor zaken als grippads, vullingen en gereedschapshandgrepen.